Terug naar overzicht

De kunst van het juiste wijnglas

29 Jan 2019

“Schenk je me die mooie, rode wijn in, schat? Geen geschikt glas? Ach, doe maar niet moeilijk. Ik drink het wel uit een smal, klein wijnglas.” Voor wie het nog niet weet, dat is not done. Wijnkenners hebben wel degelijk nagedacht over de juiste wijn in het juiste wijnglas; 1 belangrijk aspect van de wijnetiquette. Houdt u zich er niet aan, gaat de smaak van de wijn verloren. Dat is zonde. In deze blog maken we u een beetje wegwijs in dit stukje van de wijnetiquette.

4 soorten wijn, wijnglazen en ontelbare wijnhuizen
U weet het vast. Er zijn 4 soorten wijn. Rood, wit, rosé en mousserende wijn. De wijnhuizen waar de wijnen gemaakt worden zijn daarentegen niet te tellen. Ook is u vast weleens opgevallen dat er een paar soorten en maten wijnglazen zijn. En nee, dat is dus niet voor de sier. Ieder wijnglas heeft zijn eigen functie. Het is zo logisch als wat, maar u moet het wel even weten.

Juiste glas: kijken, ruiken en proeven als 3 eenheid
In het glas begint al de smaakervaring. Het kijken, het ruiken en als laatste het proeven moet een samenspel zijn. De ogen bekijken de kleur en textuur, de neus snuift de geur (het bouquet) op en als laatste proeft de tong de wijn. Mmm… Maar is niet het juiste glas gebruikt, dan gaat deze 3 eenheid niet op. Het glas met zijn vorm, helderheid en materiaal is heel belangrijk.

3 redenen waarom een wijnglas een steel heeft
De meeste goede wijnglazen zijn gemaakt van kristal. Niet voor niets, want kristal heeft bijna geen invloed op de temperatuur van de wijn. De steel is er ook met een reden. Of 3 redenen eigenlijk. Er komen geen vlekken op het glas, de geur van de wijn wordt niet beïnvloed door handcrème of zeep én de wijn wordt niet warm door de hand die de steel vasthoudt in plaats van het glas.

Welk wijnglas voor welke wijn
Witte wijn en rosé kunnen uit hetzelfde soort glas gedronken worden. Vergeleken met een rode wijnglas is dit glas smaller en kleiner. De geur blijft zo langer in het glas. Dat komt de smaak ten goede. De wijn blijft ook langer koel, waardoor u de fruitsmaak beter proeft.

Rode wijn schenkt u in een glas met een taps toelopende, brede, bolle kelk. Waarom? Er kan op deze manier genoeg zuurstof bij (ademen). Ook blijft de heerlijke geur in het glas. De wijn moet kunnen ronddraaien (walsen) om deze geur los te maken.

Wat was het feestelijk tijdens oud en nieuw, hè? Klinken met de flûtes op alle goeds in 2019. Deze smalle, langwerpige glazen zijn perfect om mousserende wijn (of champagne) uit te drinken. De bubbels blijven zo langer in de wijn.

Wedden om een fles bubbels dat u nu altijd het juiste wijnglas uit de kast pakt?

Meer weten over de juiste wijn en de juiste wijnglazen?
Neem contact op met Winters Groothandel-Drankenspeciaalzaak of loop gewoon even binnen bij Sterkselseweg 6/8 in Maarheeze.