Terug naar overzicht

Proost, zum Wohl, skål op een perfecte wijn-spijscombinatie

01 Dec 2018

Voor de verandering weet u al welke kerstcadeautjes u gaat kopen. Misschien heeft u ze zelfs al in huis. Ook de kerstboom en alle aankledingstoeters en -bellen staan en hangen op hun vertrouwde plek. Nieuwe kleren heeft u al 2 maanden thuis. U bent er klaar voor. Of toch nog niet helemaal? Want het is dit jaar toch uw beurt om beide kerstdagen iets lekkers op tafel te zetten? Verhip. U moet nog snel iets uit de hoge kokshoed toveren. Wat gaat u uw gasten voorschotelen? En welke wijnen passen hierbij? Dilemma. Geen ramp, want in deze blog krijgt u 2 suggesties voor een perfecte wijn-spijscombinatie.

Niet alledaags: eerst de wijn, dan het gerecht

Vaak kiezen mensen een gerecht en dan de wijn. Er is niets mis met deze volgorde. Toch doen wij het hier net even anders. Eerst storten we ons op de zoektocht - en het klinkt moeilijker en tijdrovender dan het is - naar een lekkere wijn en aan de hand daarvan kiezen we een mooi hoofdgerecht.

Rode wijn, rood vlees

Wat er ook verteld en geschreven wordt, deze stelregel is nog steeds springlevend. Maar ook hierbij geldt: over smaak valt niet te twisten. Als u rode wijn het liefst nipt bij vis of kip, is dat prima. Geniet er lekker van. Wij kiezen in deze decembermaand voor een Neropasso Rosso IGT Veneto. Een mooie wijn met een volle rode kleur. Als het goed is, proeft u kersen en pruimen. Deze wijn is uitstekend te combineren met rosbief uit de oven met portsaus. Als dat niet lekker is?

Bij vis, kip of pasta drinkt u witte wijn, toch?

In de meeste gevallen klopt dat. En ook als u juist rode wijn verkiest boven witte bij een vis- of kipgerecht: be our guest. Het gaat erom wat uzelf lekker vindt. Niet omdat het zo hoort. Onze keuze valt op een Oropasso IGT Veneto Chardonnay/Garganega. Een hele mond vol (wijn). Deze wijn is geel van kleur, ruikt naar bloemen en smaakt naar gele vruchten en citrusvruchten. Een gerecht dat hier prima mee combineert is verse tortelloni met tonijn en tomatensaus. Mmm…

Loopt het water (of is het wijn?) u al in de mond? Proost, zum Wohl, skål. Fijne feestdagen alvast!

Meer weten over wijn en een wijn-spijscombinatie?

Neem dan contact op met Winters Groothandel-Drankenspeciaalzaak of loop gewoon even binnen bij Sterkselseweg 6/8 in Maarheeze.