0495 - 591288 info@wintersdranken.nl

Frisdrank

Frisdrank is geschikt voor elk evenement ongeacht of het een barbecue, huwelijksfeest, receptie of bedrijfsfeest is. Mooi meegenomen is het feit dat het ook zeer geschikt is voor mixdranken mee te maken.

Wat is frisdrank?

Frisdrank is een zoete drank die koolzuurhoudend is. Fris bestaat uit koolzuurhoudend water waarbij suikers, vruchtenextracten of aroma’s en andere hulpstoffen worden toegevoegd om het bijvoorbeeld langer houdbaar te maken en een specifieke smaak eraan te geven. Frisdranken worden veel gebruikt om zo te drinken maar worden ook steeds meer gebruikt om mixdranken mee te maken. Mixdranken zijn een mix van fris en een alcoholische drank. 

Oorsprong frisdrank

De naam frisdrank is in 1956 bedacht voor het benoemen van priklimonade. Deze naam is bedacht door reclamemaker Dick Schiferli. In Nederland valt niet alleen koolzuurhoudende limonade onder frisdrank maar ook sportdranken en energiedranken.  

In 1770 werd er een methode gevonden om koolzuurgas aan water toe te voegen. In 1807 werd de eerste koolzuurdrank met vruchten smaak gemaakt. Dit gebeurde in de Verenigde Staten. Dit was echter toen nog geen frisdrank maar een medicijn. Patiënten kregen dit voorgeschreven door de huisarts. 

In 1851 werd de eerste echte frisdrank geproduceerd en sindsdien worden er steeds meer soorten en smaken ontwikkeld.

 

Cola

Cola werd vroeger als medicijn gebruikt maar is tegenwoordig een van de bekendste en meest gedronken frisdranken. Er worden veel verschillende smaken verkocht bijvoorbeeld vanille en kersen. Deze smaak wordt aan de bestaande drank toegevoegd zo dat je een geheel nieuwe cola krijgt met een nieuwe smaak.

Cola is erg lekker om te drinken doordat het zo zoet is, maar het wordt ook vaak gebruikt als mix drank voor alcoholische dranken mee te mixen. 

 

Sinas 

Sinas is eigenlijk gele of oranje frisdrank. In Nederland hebben we hier de naam sinas aan gegeven vanwege de sinaasappel smaak die deze frisdrank heeft. Deze drank bevat veel suiker en in de lightversie zitten zoetstoffen. Er zijn een paar merken die zich onderscheiden van de rest door het vruchtvlees van de sinaasappel in de frisdrank te verwerken.

Sinas wordt ook veel gebruikt voor het mixen met alcoholische dranken zoals safari en malibu. 

Sprite

Sprite is een frisdrank met een lemon-lime smaak. Dit is dus een beetje een zuurder drankje. Aan deze drank worden geen kleurstoffen toegevoegd waardoor het dus kleurloos is. Er zijn tegenwoordig veel soorten die geen suiker bevat, de zogenaamde “light” en “zero” versies. Hier worden dan zoetstoffen aan toegevoegd zodat het toch de zoete smaak heeft van een frisdrank.

Ook sprite wordt gebruikt om te mixen met bijvoorbeeld whisky en bacardi.

Zien we je snel?

Winters Dranken, jouw slijterij in Maarheeze!
Vlakbij Weert – Nederweert – Budel – Someren – Heeze – Asten – Cranendonck – Valkenswaard

Openingstijden

Maandag
Gesloten
Dinsdag10:00u - 18:00u
Woensdag10:00u - 18:00u
Donderdag10:00u - 18:00u
Vrijdag10:00u - 20:00u
Zaterdag10:00u - 17:00u
ZondagGesloten

Locatie

Sterkselseweg 6/8
6026 EB Maarheeze

Tel. 0495 - 591288
Email: info@wintersdranken.nl